Conversie
Betekent eigenlijk niets meer dan 'omzetting'. Wordt echter het meest gebruikt voor de verhouding "kijkers vs kopers" . Maar er zijn veel meer ‘conversies’ in processen! En dit zijn juist de bedoelde tussenstappen die leiden naar een maximale prestatie, de hoogste conversie. Pas als ze geoptimaliseerd zijn...
Belangrijke andere conversies in een winkel zijn:
-verzorgingsgebied vs winkelgebied (opkomstindex)
-straatpassages vs etalagebezoek (zichtbaarheid)
-straatpassages vs winkelbezoek (Peeloff, trekkracht)
-winkelbezoek vs kopers (‘Conversie’) en
-nieuwe vs bestaande kopers (reclame effectiviteit)
De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Wil je meer? Kijk dan naar al je tussenstappen!
Even terug naar de ouderwetse ‘Conversie’:
Als de conversie dus stijgt van 4% naar 5%, stijgt deze dus van 4 op de 100 naar 5 (= 4+1) op de 100. Een stijging van 4 naar 5, is een stijging van een kwart en dus een stijging van 25% (en niet maar 1%)! En die 25% conversiestijging is óók 25% omzetstijging!
Een 10% hogere omzet bijvoorbeeld bereik je dus ook met een conversiestijging van (maar) 10%. En dan hoeft je conversie van 4% alleen maar naar 4,4% te gaan.... Wonderlijk toch?
Formules en rekenen zijn heel interessant en bruikbaar! Anders kijken naar je cijfers is heel leerzaam. Nog iets grappigs: om de conversie te verhogen hoef je vaak ook niet eens je conversie te verhógen. Huh? Ik licht toe.
Als iedereen gemiddeld een 6 heeft, weet je éen ding (bijna) zeker: niemand heeft een 6! Iedereen zat daaronder of daarboven. Dit geldt ook voor je gehanteerde conversie (en alle andere KPI’s helaas). En veel acties worden dus op een gemiddelde gebaseerd... Op een dag- of weekgemiddelde.
Maar hoge pieken en diepe dalen maken het gemiddelde laag.
Met een lage vlakke conversie geef je je personeel een verkooptraining. Met een lage conversie echter met pieken en dalen moet het personeel anders ingezet worden. Een heel andere actie dus!
Het verbreden van de pieken geeft ook al een hogere (want gemiddelde) conversie. Dus onderzoeken hoe je conversie opgebouwd is en proberen vaker te doen wat je al doet levert in bija alle gevallen al een hogere conversie. Dit houdt in dat je je personeel vráágt hoe de huidge conversie is opgebouwd en wat zíj voor mogelijkheden zien. En je pieken geven aan welke stijging mogelijk is, je potentieel: handig om te weten als er geroepen wordt dat de conversie omhoog moet. En wat is nou motiverender? Zeggen dat het beter moet of kijken hoe we het vaker goed kunnen doen....?
Alle locaties\ afdelingen of filialen worden vaak vergeleken op basis van die KPI’s. Je krijgt dan een bandbreedte van individuele KPI’s. Een eerste stap is dan om de slechtst presterenden door de best presterenden terug in de bandbreedte te krijgen, door best practises. Dit heet (locatie-\ afdeling- of filiaaloptimalisatie. Als je daarna de gehele bandwijdte omhoog wil hebben, kom je aan breder geldende parameters als locatiekeuze, assortiment, reclamewijze etc. Je bent dan bezig met formule-\ keten optimalisatie.
Maar..: HOE komen we nou naar die hogere conversie???
Lees verder->Covid: Zon of ....Zegen