Covid: Zon of... Zegen?

Posted 3 years ago by ACW

COVID: Zon of .... Zegen?

In gesprek met een klant vraag ik –ongenuanceerd en direct als altijd- of zij ook voordelen van Corona zien. Even stil.

Ik zeg: jij denkt natuurlijk “waar hééft die malloot het over? Om dít een retailer in deze tijd te vragen”?! Nu betrof het een bouwmarkt die -niet onbelangrijk- het afgelopen jaar als beste in de boeken had! Maar dat wist ik toen nog niet.

“Inderdaad” zei klant, “wonderlijke vraag wel”.  Echter: voor researchers, consultants en ontwikkelaars helemáál niet wonderlijk. Goed en Slecht, Gek, Raar of ongepast zijn voor hun maar meningen en interpretaties. En dus niet (zo) relevant. 'Problemen' zijn gegevens om mee te werken. En daarom des te interessanter! 


Retail rekenen

Vroeger had je systemen met een lichtstraaltje dat telde als je langsliep. Einde dag werden tellingen door 2  gedeeld voor dagtotalen. Met die aantallen werd dan de conversie berekend waarmee men op diverse punten ging vergelijken.

Maar échte rekenaars denken: waarom door 2 delen als je dat overál doet?? Dan is het overbodig dus! Kijk zelf maar: 4%, 6%, 14% (conversies van 3 locaties) of 8%, 12%, 28% geven allebei dezelfde verhouding: 2 staat tot 3 staat tot 7. Delen door 2 geeft gevoelsmatig beter het werkelijke aantal bezoekers weer. Maar...: hoe wetenschappelijk is 'gevoelsmatig'? En nog interessanter: heb je voor (conversie)berekeningen eigenlijk wel het áantal bezoekers nodig?


Kom alleen!
Logische en simpele coronaregel, toch? Maar wél een met grote gevolgen! Een veel gebruikte  KPI verandert namelijk drastisch! En daarmee allerhande afgeleide relaties. Hou je daar geen rekening mee, dan neem je verkeerde beslissingen. Data rules! Maar alleen mits goed geinterpreteerd...

In supermarkten werd nauwelijks geteld. Iedereen die de supermarkt ingaat die koopt toch ook? Dus conversie ligt dan toch rond de 100%? Toch niet. De conversie ligt tussen de  45% en de 87%. Hoe dat kan? Simpel. Schoolkinderen ‘winkelen’ vaak in hun pauzes. Niet iedereen koopt dan iets. En veel mensen hekelen boodschappen doen. Ik ook, dus winkel ik met mijn vrouw. Dat geeft dan twee personen met éen portemonnee. Met een conversie die dus naar 50% daalt! Alleen: wij vormen wel maar éen koopunit samen.

Op koopunits ligt supermarktconversie zeer hoog. Op het aantal bezoekers niet. En juist die worden geteld. De groepsgrootte van de koopunit verandert ook nog eens met tijd en dag. En daarmee dus–ten onrechte- direct je score. Dit is het grootste effect van de regel  “Kom alleen’!
Dus: eigenlijk geen aantallen bezoekers meten maar aantallen koopunits! En dat kan vaak met dezelfde sensoren. Als ze maar goed staan ingesteld en goed geplaatst.

 

Doorstroming
Een andere interessante formule: Throughput (=#bezoekers\ gemiddelde verblijfstijd). Omzet wordt gegenereerd door aantallen mensen door je winkel. Die tijd voor koopmomenten nemen. Als Social Distance regels dit erg beperken, wordt deze formule heel waardevol! Bij max. ‘aantal klanten binnen’ moeten wachtrijen voorkomen worden! Te lang wachten = weglopen.

                              #bezoekers
Throughput=         -------------------------
                        gemiddelde verblijfstijd

blijft hoog bij veel bezoekers. Maar dat is helaas een beperking nu. Maar kan wel op peil gehouden worden door ‘gemiddelde verblijfstijd’ te beperken. Dus bij ‘winkel vol’ de bezoekers juist helpen met vinden en niet laten zwerven in de winkel. Zodat wachttijd bij de ingang kort wordt gehouden. En er geen mensen weglopen.

Je gevoel blijvend met cijfers testen: er is geen beter startmoment!

Get started today for free

Schedule a demo with us, and experience all the benefits by yourself.

Schedule a demo